I oktober 2012 blev der vendt op og ned på sanger og sangskriver Annette Bjergfeldts liv. Den måned blev fik hun stillet diagnosen lymfekræft. Diagnosen ramte dobbelt hårdt, fordi lymfekræften sad i halsen.
Alt blev forandret. Alt blev sat på spidsen, og Annette Bjergfeldt rullede som mange andre, der får en kræftdiagnose, de mentale gardiner ned i ren afmagt.
”Man får så mange råd, når man er syg. Der er så mange velmenende mennesker, der siger, at man skal gå hen til den og den og den. Det orkede jeg simpelthen ikke. Kunne ikke overskue det. Men da en ven, der selv havde haft lymfekræft, nævnte Anne Hjordt, så lyttede jeg. Det var den ene ting, jeg kunne overskue at gøre. Ellers gjorde jeg bare, hvad lægerne sagde.”
Startede før strålebehandlingen
Annette Bjergfeldt lyttede til sin vens råd og begyndte at gå hos fysioterapeut og specialist i lymfødem Anne Hjordt, før hun begyndte sin strålebehandling. Hun fik det, der betegnes som forebyggende lymfedrænage. Den behandling stimulerer lymfesystemet forud for den ekstreme belastning det er at få strålebehandling, når man har kræft i halsen.
”I dag føler jeg, at jeg er kommet nådigere igennem det her, end hvad nogle af lægerne stillede mig i udsigt. De sagde, jeg skulle forvente varige mén, at min stemme ville forandre sig, og at jeg ville blive hæs.”
”Men sådan gik det heldigvis ikke. Anne har arbejdet med mig og drænet mine lymfer, og min stemme virker! Jeg har i den grad fået syn for sagen og set, at hendes forebyggende lymfebehandling og den behandling, jeg har fået undervejs, virker,” siger Annette Bjergfeldt og hentyder til et følelsesløst område omkring sit ene øre.
Liv i kroppen igen
Nerver og muskler bliver skåret over, når man bliver opereret. Bagefter kan det føles som om huden sover. Måske kan man slet ikke kan føle noget i det opererede område. Sådan var det for Annette Bjergfeldt. Den var gal ved det venstre øre, hvor der var et område uden følelse i.
”Jeg fik fjernet en lymfekirtel på halsen, dengang lægerne skulle finde ud af om jeg havde kræft. Det medførte, at jeg var helt følelsesløs på den ene side af halsen fra øret og ned. Beskeden fra lægerne var, at måske kom følelsen igen, men det var bestemt ikke sikkert. De sagde, jeg ikke skulle regne med noget.”
”Efter nogle måneder nævnte jeg det for Anne. Jeg ved ikke præcis, hvad det var, hun gjorde. Det virkede mest som om hun trak mig lidt i øret. Ikke noget særligt, og så tænkte jeg ikke mere over det.”
”Ikke før næste morgen. Da var der lige pludselig en stor del af det, der har været følelsesløst, der pludselig føltes helt normalt igen. Jeg kunne mærke noget!”
Hænder, der kan noget
”Når man er syg, putter man sig og gør mange forskellige ting. Man går i hi med sig selv. Man er bange for, hvad der skal ske. Og for hvad der kan ske,” beskriver Annette Bjergfeldt den magtesløshed og det kaos, der ofte overmander kræftramte. Man er super sårbar som man står der – uden en trevl på hovedet.
”Der har det været fantastisk at kunne tage ind til Anne og få behandling. Der er ro og fred og plads til mig. Jeg føler hele mig og min hals er blevet ”nurset” igennem behandlingen. Hun har nogle hænder, der kan noget og et blidt væsen, der kan rumme mennesker.”
”Skaldet som man er, når man har mistet hele sin manke, får man lov til bare at være. Man får lov til at snakke eller være svag og til at overgive sig til at blive masseret eller behandlet. Man er så træt og svækket, at det betyder enormt meget, at der er nogen, der rører ved én. Et menneske, der er uddannet til at kunne noget med sine hænder, og som rent faktisk også bruger dem.”
Kommer hele vejen rundt
En ting er at få at vide, at man har kræft i halsen. En anden er at få behandlet arvæv og blive givet den lymfedrænage, der holder systemet i gang efter operation, kemobehandling og stråler. Noget helt tredje og ganske unikt er ifølge Annette Bjergfeldt den omsorg og støtte, man møder som patient hos Anne Hjordt i Hostrups Have Fysioterapi.
”Hun går op i én og interesserer sig for sine patienter. Hun spørger ind til tingene og hjælper gerne med et telefonnummer eller andet, når du har brug for det. Eller kommer med et forslag, hvis du skal have hjælp til et eller andet.”
”Når man er syg, får man så mange beskeder, der er umulige at holde rede på. Det er ligesom at google, og så få 57 forskellige ting op foran sig. Det går bare ikke. Man kan slet ikke vælge.”
”Derfor er det en gave at møde en som Anne Hjordt. Hun hjælper bare og har altid tid til dig. Al den tid, som lægerne på hospitalet ikke har. Den tid tager Anne Hjordt sig til at lytte, behandle og hjælpe.”
“Jeg troede faktisk, det var gået af mode at have tid til sine patienter.”
”Hos andre behandlere har jeg haft følelsen af at være ude af døren igen efter 13 minutter og et par øvelser på en bold. Det sker ikke hos Anne Hjordt. Hun tager sig tid og lytter. Hele hendes væsen er roligt og lyttende. Når jeg er der, føler jeg mig ikke jaget med.”
Deler ud af sine erfaringer
Fysioterapeut Anne Hjordt har mange års erfaringer med at behandle mennesker med forskellige typer kræft – særligt mennesker med kræft i halsen og brystkræft – og den indsigt kommer hendes patienter til gode.
”Hun ved ting, lægerne ikke ved noget om. Hun har haft mange patienter, der har haft kræft i halsen ligesom mig. Og den viden øser hun velvilligt ud af.”
”Når jeg for eksempel spurgte dem på stråleafdelingen, hvor længe jeg ville være hæs, så kunne de ikke svare på mit spørgsmål. De vidste det simpelthen ikke og underligt nok var der ikke puljet noget erfaring op hos dem.”
”Den viden har Anne Hjordt. Hun har hjulpet masser af mennesker og fulgt deres behandlinger. Hun ved, hvad der virker, hvad der skal til, og hvor længe det tager,” beskriver Annette Bjergfeldt og nævner også Anne Hjordts evne til at sætte tingene i perspektiv som yderligere et vigtigt aspekt.
”Hun sagde for eksempel til mig, at havde jeg fået lymfekræft for 10-15 år siden, så havde jeg været meget hårdere ramt bagefter. Sådan nogle ting ved hun, fordi hun har fulgt patienter og behandlinger i årevis. Hun ved en masse om, hvor lang tid ting tager og hvordan man kan håndtere forskellige ting, der har med ens sygdom at gøre.”
Læs også
- Anne-Marie Ozakis historie: For en hoved-hals patient betyder arvævsbehandling ALT
- Arvævsbehandling – hvad er det?
- Viden om hoved-hals kræft